Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των τροφών έχουν ως κύρια δράση την εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως μεταξύ άλλων το stress, η περιβαλλοντική μόλυνση και η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργιστική δράση ενός ευρέως φάσματος αντιοξειδωτικών είναι καλύτερη από τη δράση ενός μεμονωμένου αντιοξειδωτικού παράγοντα, ενώ τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από φυσικές πηγές εμφανίζουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και κατ΄ επέκταση καλύτερη προστατευτική δράση απ' ότι τα συνθετικά αντιοξειδωτικά.
Η σπιρουλίνα ως 100% φυσικό προϊόν και με την πλούσια περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη Ε, σελήνιο κ.α, αποτέλεσε το κέντρο πολλών επιστημονικών ερευνών όσον αφορά την πιθανή αντιοξειδωτική της δράσης. Έτσι, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το αλκοολικό εκχύλισμα της σπιρουλίνας αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων ισχυρότερα από χημικά αντιοξειδωτικά όπως η α-τοκοφερόλη, η BHA (βουτυλική υδροξυανισόλη) και το β-καροτένιο, ενώ το υδατικό της εκχύλισμα εμφανίζει καλύτερη αντιοξειδωτική δράση από αυτή του γαλλικού και του χλωρογενικού οξέος. Επίσης, εκχυλίσματα σπιρουλίνας με ζεστό νερό παρουσίασαν ισχυρή δεσμευτική ικανότητα ελευθέρων ριζών υδροξυλίου και λιπιδίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου