Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εύρεση νέων φυσικών αντιβακτηριακών παραγόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ολοένα ανθεκτικότερων στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει την αντιμικροβιακή δράση της σπιρουλίνας και εκχυλισμάτων της. Πιο συγκεκριμένα, η δράση της σπιρουλίνας έχει αποδοθεί στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ, ενώ ακόμα περιέχει α-λινολενικό και λινελαϊκό οξύ. Έρευνες έχουν αποδείξει την αντιβακτηριακή δράση του α-λινολενικού οξέος, ενώ όσον αφορά τη δράση του γ-λινολενικού οξέος, διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει την αντιμικροβιακή του δράση έναντι των στελεχών Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa και Enterobacter aerogenes.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν καταναλώνονται τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες, τροποποιούν τη βακτηριακή ισορροπία στο ανθρώπινο έντερο και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα προβιοτικά μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, ή να ληφθούν ως συμπληρώματα. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωσης σπιρουλίνας είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των Λακτοβακίλλων στον γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου.
Επίσης, η χρησιμοποίηση σπιρουλίνας σε προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα σε συνδυασμό με τους χρήσιμους μικροοργανισμούς, όπως δισχιδή βακτήρια και στελέχη των γενών Lactobacillusκαι Streptococcus, είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη διέγερση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών, όσο και τη διατήρηση του αριθμού τους κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των προϊόντων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου